Update Corona via UNIZO

Wij ontvingen onderstaand bericht van UNIZO met ee nhoop aan informatie voor zelfstandigen.

 

Beste sectorverantwoordelijken,

 Op de kern (federale regering) lagen vanavond een aantal bijkomende steunmaatregelen voor (oa op onze vraag). Er werd vanavond nog niet afgeklopt, maar we verwachten/hopen wel dat dit op korte termijn gebeurt. 

Daarnaast lijkt iedereen aan te voelen dat verdere beperkingen mbt opening/sluiting in de lucht hangen, in sommige gevallen op vraag van sectoren (die bv. 1-op-1 werken met klanten) zelf.

 Een aantal nieuwe zaken die vandaag passeerden:

  •  Hier vindt u de nieuwe versie (versie 4 – 16/3, 20u30) van de FAQ van het federaal crisiscentrum (CGCCR) die we u elke dag bezorgen.

Het is deze FAQ die via de gouverneurs werd bezorgd aan alle lokale besturen, en voor hen ook als leidraad dient mbt handhaving etc.

 Neem deze zeker door, in het rood vindt u de aanvullingen. Deze zijn vandaag beperkt met oa verduidelijkingen: dat bedrijfsrestaurants moeten sluiten, terrassen van cafés dicht moeten, privé paardrijlessen niet kunnen,..

Ook:

Worden lokale markten behouden?

Tijdens de week, mogen alle lokale markten mits inachtneming van een voldoende afstand tussen de aanwezigen (1.5 m) plaatsvinden.

Tijdens het weekend, zijn enkel de kraampjes met voedsel toegelaten, indien voldoende afstand tussen de aanwezigen wordt gehouden (1.5 m).

Indien de burgemeester door middel van een gewijzigde opstelling de maatregel van social distancing niet kan garanderen moet hij de markt alsnog verbieden.

 

  • Ondersteuning voor wie vrijwillig sluit?

 De voorbije dagen zien we een belangrijke shift in tal van sectoren: waar men voor het weekend rond vaak nog vragende partij was om te kunnen openen, één op één te werken etc., zijn er nu meer en meer sectoren waar ondernemingen vrijwillig de deuren sluiten. (Ici Paris XL, Modemakers, CKS, Coolblue, Proximus, JBC, maar ook mijn frituur achter de hoek).

 Op dit moment komen deze niet in aanmerking om een hinderpremie te genieten. 

Vandaag deed onze gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche een oproep om ook bij vrijwillige sluiting aanspraak te kunnen op tegemoetkomingen, hinderpremie en anderen. (Zie persbericht in bijlage en https://trends.knack.be/economie/ondernemen/zelfstandigen-sluiten-preventief-de-deuren-unizo-vraagt-uitbreiding-van-hinderpremie/article-news-1577255.html)

 

Op dit eigenste moment hebben we hierover nog geen akkoord van de overheid, alle steun hieromtrent vanzelfsprekend welkom.

  • Ondersteuning voor bijberoepers?

 Een onderwerp waarover we al heel wat vragen ontvingen (en waarover soms ook enige discussie bestaat tussen ondernemers) is dat van de bijberoepers, en de mate waarin zij aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen van de overheid.

 Een actuele stand van zaken : https://www.unizo.be/advies/heb-ik-als-bijberoeper-ook-recht-op-de-coronasteunmaatregelen

 

  • Wat als een medewerker ziek is of niet meer wil komen werken?

 Helaas een vraag die steeds relevanter wordt: https://www.unizo.be/mijn-werknemer-besmet-wat-nu

 En daaraan gelinkt: https://www.unizo.be/mijn-ongeruste-werknemers-weigert-omwille-van-corona-om-naar-het-werk-te-komen-wat-kan-ik-doen

 

 Tijdelijke werkloosheid

 Vanmorgen al vermeld, maar blijft erg belangrijke maatregel: https://www.unizo.be/tijdelijke-werkloosheid-tijden-van-corona

 

Tot slot nog eens herhalen: voor andere info, bekijk zeker even https://www.unizo.be/corona, een heel overzichtelijke pagina die voortdurend wordt aangepast.

Indien u met heel concrete vragen op bedrijfsniveau zit, contacteer zeker de Coronalijn op ondernemerslijn@unizo.be of 0800 20 750.

Biedt deze mogelijkheid gerust ook aan uw leden aan. (visual in bijlage)
Wij mochten al vragen van meer dan 6500 ondernemers beantwoorden, maar nieuwe vragen (ook van niet-leden) blijven welkom.

 
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant