Update en Nieuws van Unizo

Beste sectorverantwoordelijken,

 

 

Ik vermoed dat ieder van u intussen de persconferentie van de regering zag, of erover las in de media.

 

Hier vindt u wat daar gezegd is: https://www.unizo.be/corona en https://www.sophiewilmes.be/nl/coronavirus-versterkte-maatregelen/

Ik ga de info hier niet copy-pasten, omdat deze binnen enkele uren alweer kan geupdate zijn wanneer we meer details op papier ontvangen.


Er is op dit moment nog geen nieuwe FAQ vanuit het crisiscentrum, en dus zal dit (of hij komt zodadelijk binnen) pas voor morgen(vroeg? Voormiddag?) zijn.
è wij voelen héél goed aan dat deze laattijdige communicatie (ó ingang morgen) in veel sectoren een accuut probleem is, en blijven dit ook aankaarten.

 

 

Wat we op dit moment wel al kunnen noteren:

 

De nieuwe maatregelen gaan van kracht vanaf morgen 18 maart om 12u

 

Alle winkels worden gesloten, behalve voedingswinkels, supermarkten, winkels met dierenvoeding, apotheken en krantenwinkels. Nachtwinkels moeten om 22u. sluiten. De toegang tot supermarkten moet beperkt worden (max. 1 persoon per 10 vierkante meter en maximaal 30 min per persoon) 

 

Take away en leveringen aan huis blijven mogelijk voor restaurants, …
è we ontvingen intussen ook van ander sectoren de vraag of klanten nog mogen beleverd worden. Uit de beperkte info die voorhanden is, lijkt daarbij dat vooral het element social distancing hierbij belangrijk is, maar zolang dat in acht genomen wordt, er nog steeds kan beleverd worden bij particulieren. Verdere info (en uitklaring) volgt.

 

Cafés en restaurants moeten hun buitenmeubilair binnen halen

 

Kappers mogen cliënten ontvangen, maar slechts 1 iemand per keer
è we ontvangen hierop nu al bijzonder veel reactie vanuit de kapperssector.

èop dit moment is immers +- de ganse sector van persoonlijke zorg (kapper, pedicure, massage, schoonheidszorg) vragende partij voor verplichte sluiting, omdat men onmogelijk de klant kan bedienen en toch ‘afstand nemen’. Dit signaal is (al voor de persconferentie van vanavond) duidelijk door UNIZO meegegeven aan de regering

èwij horen informeel dat er voor oa schoonheidszorg nu wel een sluiting zou komen, maar ik kan dit op dit moment helaas niet bevestigen bij gebrek aan teksten

 

èindien er andere sectorfederaties zijn die zelf sterk vragende partij zijn voor een algemeen sluitingsverbod in sector (naast diegenen die we al ontvingen), mag u dit natuurlijk ook steeds doorgeven

 

 

Markten: enkel voedingskramen zijn toegelaten en dat enkel op plaatsen waar ze onmisbaar zijn

 

 

Algemeen hebben we vandaag vooral kunnen ervaren dat heel wat sectoren op eigen initiatief sluiten. In de Mode/Retail is het lijstje zéér lang, maar ook in de industrie (Volvo Gent, Audi Vorst) zien we deze tendens. Dit brengt héél veel vragen met zich mee rond tijdelijke/economische.. werkloosheid (https://www.unizo.be/tijdelijke-werkloosheid-tijden-van-corona).
Daarnaast oa communicatie van de banken dat men vanaf morgen (18/4) enkel op afspraak beschikbaar is, en vanuit de artsen dat zij enkel nog voor urgente zorg beschikbaar zijn (https://domusmedica.be/actueel/noodplan-huisartsgeneeskunde-afgekondigd) .

 

Ook bijzonder veel reacties van sectoren op onze bevraging rond een mogelijk lock down in de nieuwsbrief van vanmiddag (in bijlage).
Bedankt daarvoor, dit geeft ons concrete input om mee een de slag te gaan.

 

Blijf ons ook bevragen als u uw sector ‘mist’ in de richtlijnen van de overheid, de overheid preciseert dagelijks, vaak na concrete vragen oa vanuit Unizo (op verzoek sectoren).

 

 

Daarnaast nog enkele zaken in tweede orde:

 

-          Uitstel sociale verkiezingen

 

De groep van 10 is erover uit dat de sociale verkiezingen worden uitgesteld, officiële communicatie volgt nog

ð  https://trends.knack.be/economie/beleid/sociale-verkiezingen-worden-uitgesteld/article-news-1577667.html

 

-          Financiële problemen? Neem contact met je bank

 

Cashflow-problemen zijn voor vele ondernemers vandaag een probleem.

Naaste de mogelijkheden van overbruggingskrediet ( al van enkele dagen terug : https://www.unizo.be/uitbreiding-waarborgregeling-door-corona ) heeft de Febelfin vandaag ook een oproep gedaan om als ondernemer tijdig met je bankagent te gaan spreken over mogelijke oplossingen voor je cashflow.
Ondermeer: “Samen kunnen er oplossingen worden gezocht. Zo kan er bijvoorbeeld misschien uitstel van betaling worden gegeven op je hypothecair krediet of kan de looptijd ervan aangepast worden.”

 

Op https://www.febelfin.be/nl/consumenten/artikel/alles-wat-je-moet-weten-over-het-coronavirus-en-jouw-geld vind je oa de centrale contactpunten van zowat alle banken in België hieromtrent. Febelfin heeft ook een eigen meldpunt: corona@febelfin.be .
We gaan er vanuit dat de banken, na de steun die ze tijdens de bankencrisis mochten ontvangen, nu ook volop hun schouders onder onze ondernemingen zullen zetten.

 

-          Nieuwsbrief Vlaams Crisiscentrum

 

-          Coronalijn (x 10.000)

 

Voor andere info, bekijk https://www.unizo.be/corona

Indien u met heel concrete vragen op bedrijfsniveau zit, contacteer zeker de Coronalijn op ondernemerslijn@unizo.be of 0800 20 750.

 

Wij mochten al vragen van meer dan 10.000 ondernemers beantwoorden, maar nieuwe vragen (ook van niet-leden) blijven welkom.


met vriendelijke groeten,

Wim Soons, Unizo

 
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant