Mondmaskers bestellen via IV-DB

Er blijft nog steeds een nijpend tekort aan voldoende beschermende maskers voor Dierenartsen werkzaam voor het F.A.V.V.


De maskers die door het IV-DB worden aangeboden zijn gemaakt van dezelfde stof als de maskers voor het medisch personeel van het St-Andriesziekenhuis in Tielt.

De enige maskers waarmee je een infectie voorkomt zijn ffp3 maskers. Ze zijn daarenboven maar effectief als ze ook goed aansluiten op het gezicht. Met de ffp1 en ffp2 maskers houd je vooral waterdruppels tegen die op je afkomen. Daarnaast voorkomen ze dat je een andere persoon infecteert, als je zelf drager bent van het virus.

De ffp1, ffp2 en ffp3 maskers worden momenteel 100% opgeëist voor het zorgcircuit. Dit zijn echter wegwerpmaskers die na enkele uren arbeid vochtig worden. Ze moeten in die toestand volgens de WHO-richtlijn weggeworpen worden. Sommige ziekenhuizen steriliseren deze ffp maskers. De vraag is of het membraan dan nog voldoende werkt.

Het door ons aangeboden textiel masker heeft een werking die te vergelijken valt met de werking van een ffp1. Ons masker is wel groter. Dergelijke maskers worden door het zorgpersoneel en verpleegkundigen gedragen buiten de intensive care zone. Het voordeel van een textiel masker is dat het herbruikbaar is:

  1. Het virus wordt gedood na het wassen bij 60°. Verwijder hiervoor best het metaaldraadje uit de neuszoom alvorens het mondmasker te wassen.
  2. Een masker is ook herbruikbaar na vier dagen in de kast te laten liggen. Een minimum van 5 maskers is dus aan te raden.
  3. Men kan een masker ook gedurende 10 minuten drenken in medisch zuurstofwater (3%) en vervolgens laten drogen op de radiator of in de zon.

 Is een masker dragen nodig?


Voor de personen die antistoffen opbouwden zonder echt ziek te worden niet. Er zijn echter onvoldoende testkits om dit na te gaan. Bovendien kosten deze voorlopig ongeveer €70.

Infectiedruk is alom bepalend. Wij werken wel niet in dezelfde omstandigheden met een hoge infectiedruk zoals het verpleegkundig personeel en artsen in de humane geneeskunde.

Het slachthuispersoneel heeft het echter moeilijk om met een masker zware fysieke arbeid uit te voeren. Men schuift het masker bijvoorbeeld gauw onder de neus, soms ook onder de kin. Door het zweet op hun aangezicht wordt het gezichtsmasker bovendien al gauw erg nat. Op de werkvloer verplaatst men zich veel. Er is ook veel achtergrondlawaai, waardoor collega’s en personeel automatisch ook dicht bij elkaar staan om te communiceren. Voeg daarbij de hoge dampspanning en men komt tot een ideale omgeving voor een virus om te verspreiden.

U kan de maskers nog steeds bestellen.

Stuur hiervoor een mail naar dierenarts.rogge@pandora.be
Vanaf nu worden de maskers per minimum van 10 opgestuurd om de verzendingskosten te drukken. Spreek best met elkaar af. De maskers worden pas opgestuurd mits bewijs van betaling (de dag zelf) of nadat het op de iv-db rekening staat. De kostprijs bedraagt €7 per masker. U kan betalen op rekeningnummer BE62 7380 0419 4361, met vermelding van uw naam en uw adres.

De niet verkochte maskers houden we in reserve. Na de grote Gauss curve volgen er immers hoogstwaarschijnlijk nog kleinere. Althans daar zijn de experten het over eens.

Daarom volgende link: Covid-19 Symposium Universiteit Antwerpen ism VFSO

 
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant