Modulaire cursus Cytologie

Periode: 16/01/2018
Locatie: Utrecht, Nederland
Korting:
Informatie
Een vijfdaagse modulaire cursus cytologie lopend van januari t/m juni 2018 te Utrecht.

Algemene informatie
Cytologie van aspiratiebiopten, afdrukpreparaten of vocht kan vaak redelijk snel en eenvoudig tot een klinische diagnose leiden. Tijdens deze cursus wordt u door prof. dr. Erik Teske de basisprincipes bijgebracht en worden de meest voorkomende afwijkingen behandeld. Elke sessie start met een theoretisch deel, gevolgd door praktisch oefeningen achter de microscoop. Aan het eind van iedere sessie zullen de preparaten gezamenlijk doorgesproken worden.

Docent
Prof. dr. Erik Teske, dipl ECVIM-CA, werkzaam als specialist op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht.

Doelgroep
Dierenartsen die geringe ervaring hebben in de cytologie, maar zeker ook diegene die zich er verder in willen bekwamen. Niveau I en II.

Cursusdata en tijden
16 januari, 13 februari, 10 april, 29 mei en 26 juni 2018.
Ontvangst: 12.30 uur
Aanvang: 13.00 uur
Einde: 18.30 uur

Programma
Module 1: Introductie
Gedurende de introductie wordt ingegaan op de algemene principes van het beoordelen van cytologie preparaten. Na bepaling van weefselorigine zullen de kenmerken van ontsteking, goedaardige en kwaadaardige tumoren worden behandeld.

Module 2: Cytologie van (sub)cutane laesies
Afwijkingen in de huid en subcutis lenen zich goed voor het verkrijgen van cytologische biopten. In dit cursus deel zullen diverse besproken diagnoses de revue passeren van zowel allerlei ontstekingen als tumoren.

Module 3: Cytologie van lymfeklieren
Lymfadenopathie is een veelvuldig voorkomende klinische bevinding. Met behulp van dunne naald aspiratie biopten is snel een diagnose te stellen. Een bijzondere plaats neemt de classificatie van lymfomen in.

Module 4: Cytologie van synovia, urogenitaal apparaat, en buik- en thorax vocht
De meest voorkomende afwijkingen zullen tijdens dit deel van de cursus de revue passeren.

Module 5: Bloeduitstrijkjes en cytologie van lever en respiratietractus
In house hematologie analyzers kunnen vaak uitstekend de aantallen bloedcellen weergeven, maar differentiatie van de verschillende subtypen en het opmerken van abnormale morfologie van cellen is veelal minder goed. Daarom zal tijdens deze module nader op het belang van de beoordeling van een bloeduitstrijkje in gegaan worden. Diverse normaal beelden en abnormaliteiten van zowel de rode als de witte celreeks zullen de revue passeren. Ook zullen bloedparasieten behandeld worden.
Alhoewel cytologie van leverbiopten niet alle histologische diagnoses kunnen vervangen, kunnen ze vaak al wel heel goed een eerste richting van leverziekte geven. Cytologie van respiratietractus is een noodzakelijk onderdeel van de diagnostiek van respiratoire aandoeningen.
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant